Coca-Cola heeft een van de beste marketing strategieën ter wereld, maar hoe zijn zij hier gekomen?
Het begin
Coca-Cola werd voor het eerst uitgevonden in een apotheek in Atlanta door Dr. John Pemberton in mei 1886. Aanvankelijk werd het alleen lokaal verkocht en was er geen concreet marketingstrategie. Maar de vraag groeide en zo ontstond het idee om het drankje te bottelen in draagbare flesjes en op grote schaal te gaan verkopen.
In het eerste jaar verkocht Pemberton slechts negen glazen coca-cola per dag voor vijf cent per glas. Inmiddels worden er 1.9 miljard producten per dag van Coca-Cola verkocht. Wat betekent dat bijna 1 op de 4 mensen ter wereld elke dag een product van Coca-Cola consumeert.
Coca-Cola domineert de markt van frisdranken en dat niet alleen, het bedrijf bezit meer dan 500 merken, waaronder Fanta, Sprite en talloze andere producten, variërend van frisdrank tot gebotteld water, IJsthee en koffie.
Naar schatting herkent 94% van de wereldbevolking het rood-witte Coca-Cola-logo, maar hoe is het merk hier gekomen? Wat is het geheim achter de marketingstrategie van Coca-Cola?
Bijna 10 procent van hun omzet (41 miljard dollar) is vorig jaar besteed aan reclame- en marketingcampagnes. Deze astronomische 4 miljard dollar werd besteed aan uiteenlopende campagnes en tactieken in meerdere geografische regio’s. Geld is niet het geheim, maar wat dan wel?
Het geheim van de marketingstrategie
Alle marketingstrategieën van Coca-Cola zijn erop gericht dat jij het merk associeert met een goed gevoel. Een gevoel van geluk en ontspanning.
Laten we eens kijken naar de kerstreclame van 2015. In de reclame zien we een jonge jongen die de kerstvreugde wilt verspreiden door coca-cola uit te delen aan allerlei mensen. Een vader, een winkelbediende en de kerstman zelf, allemaal krijgen ze een een Coca-Cola.
De advertentie is op het hele gezin gericht, er komen zodanig veel personages in de reclame voor dat iedereen zich kan herkennen in de commercial. De commercial zelf volgt de primaire principes van Coca-Cola in hun reclame. Ze proberen niet een drankje te verkopen, maar ze richten zich op het verkopen van een abstract positief concept zoals: geluk, familie en dingen met elkaar delen. Coca-Cola is een expert geworden in het verkopen van abstracte positieve concepten.
Waar grote merken traditioneel zendtijd kochten voor commercials is social media nu het platform om miljarden mensen te bereiken. Waar Coca-Cola zich onderscheidde met onder andere feestelijke commercials rond de kersttijd, zijn de social media campagnes en hashtags de nieuwe manier om het grote publiek te bereiken.
#ShareaCoke
Waar jongeren vroeger TV keken en naar de radio luisteren zijn zij nu te vinden op social media. De share campagne van Coca-Cola was de afgelopen jaren een van de belangrijkste pijlers van hun reclame machine. Een blikje met je eigen naam erop, of de naam van een vriend. Het begon met de 150 meest voorkomende namen wereldwijd, deze namen waren te vinden op de Coca-Cola blikjes in de supermarkt. De campagne begon in Australië en werd al snel wereldwijd uitgerold, het gevolg, een record omzet op jaarbasis.
Lucy Austin (marketing director Coca-Cola) suggereert dat het succes is afgeleid van het gebruik van onze naam, het meest persoonlijke dat we bezitten. Dit in combinatie met de hashtag #ShareaCoke zorgt ervoor dat mensen zich identificeren met het merk.
De reden dat mensen kiezen voor Coca-Cola is niet omdat dit het lekkerste drankje op de markt is, nee. Coca-Cola roept iets op. Een abstracte en positieve emotie.
Coca-Cola weet hoe zij in contact kunnen komen met miljarden mensen op de wereld en dat niet alleen, ze weten hoe ze met hen een band op kunnen bouwen, vervolgens zorgen ze dat die band zo sterk wordt dat het geen eens meer in je opkomt om een ander drankje te bestellen dan een Coca-Cola als je zin hebt in een frisdrank. En dat is nou goede marketing!
Wil je eens sparren over jouw marketingstrategie en kijken waar voor jou de kansen liggen? Of heb jij een marketingstrategie from scratch nodig? Klik hier op de link om een virtueel kopje koffie in te plannen.