VerEen huishouden waar Netflix nog een introductie nodig heeft, moeilijk voor te stellen toch?
Met meer dan 125 miljoen abonnees in meer dan 190 landen veroorzaakt Netflix honderden annuleringen van de klassieke kabel of satelliet televisie op dagelijkse basis. Het heeft niet alleen de tv vervangen, maar het heeft ook de manier veranderd waarop we media consumeren.
HET BEGIN VAN NETFLIX
Netflix begon met het verhuren van dvd’s per post in april 1998 en introduceerde het abonnementsmodel het jaar hierop. Vervolgens, bijna een decennium later, begon het bedrijf met het streamen van video. Dit veranderde de manier waarop we alles bekijken.
Tegenwoordig is het een van de grootste Hollywood-distributeurs en producenten van online video – en een productieve wereldwijde verhalenverteller. Hoe ging Netflix van dvd-verhuur naar het veroveren van de wereldmarkt voor videostreaming?
HET KIJKGEDRAG VOORSPELLEN
Toen Netflix begon, konden gebruikers een rij films maken die ze wilden bekijken in de toekomst, maar waar ze op dat moment geen tijd voor hadden. Op deze manier kon Netflix hen aan die films herinneren als mensen meer tijd hadden. Maar het resultaat was allesbehalve verwacht. Netflix merkte iets vreemds op in de gegevens. Gebruikers vulden hun wachtrijen met veel films die ze wilden bekijken. Ze namen zelfs enthousiast deel aan het opbouwen van hun volglijst, maar dagen later toen ze werden herinnerd aan de films die ze hadden uitgekozen, klikten ze zelden.
Wat kan het probleem zijn? Het is tenslotte de gebruiker die die films wilde bekijken, dus waarom zouden ze dat niet willen kijken wanneer ze eraan herinnerd werden. Een goed antwoord op deze puzzel was verborgen in een van de eigenaardigheden van het menselijk gedrag.
Het is een algemene menselijke neiging dat wanneer we onszelf visualiseren in de toekomst we dit doen met de bedoeling om onze eigenwaarde te vergroten. Wie wil ik morgen zijn? Ik wil de allerbeste versie van mezelf zijn, maar morgen komt nooit echt. Een perfect voorbeeld zijn goede voornemens voor het nieuwe jaar.
DE KRACHT VAN DATA
De allereerste dag van elk jaar beloven we onszelf nieuwe goede gewoonten in te prenten en de slechte elimineren, maar alleen om terug te glijden naar de manier waarop we altijd al zijn geweest.
Toen Netflix gebruikers vroeg welke films ze over een paar dagen wilden bekijken, vulden de rijen zich met ambitieuze, elitaire en intellectuele films. Denk aan documentaires uit de Tweede Wereldoorlog of enkele serieuze buitenlandse films, of biografieën.
Een paar dagen later zullen ze echter naar dezelfde films willen kijken die ze gewoonlijk kijken. Met andere woorden komedies of romantische films. Mensen liegen voortdurend tegen zichzelf, ze nemen zichzelf iets voor, maar komen hier (onbewust) op terug.
Netflix besloot mensen niet langer te vragen wat ze wilde zien in de toekomst. In plaats daarvan begonnen ze een nieuw model te bouwen op basis van miljoenen klikken en weergaven van vergelijkbare klanten.
Het bedrijf zette haar data in om te bepalen wat de beste keuze is voor de consument. Want uiteindelijke weten algoritmen beter waar jij op zal klikken dan jijzelf. Netflix begon zijn gebruikers te begroeten met voorgestelde filmlijsten die niet waren gebaseerd op wat ze beweren leuk te vinden, maar op wat de gegevens zeiden dat ze waarschijnlijk zouden zien.
Wat is het resultaat? Klanten bezochten Netflix vaker en keken meer films. Welke les kunnen we hieruit trekken? Vertrouw mensen niet op wat ze vertellen, maar op wat ze doen.
Kortom, onderschat de kracht van data niet. Indien jij een frisse kijk op jouw marketingstrategie wilt en nieuwe kansen wilt ontdekken, helpt Manify Agency jou daar graag bij. Klik hier om een (virtueel) kopje koffie in te plannen.