fbpx Skip to main content

‘Dat wat ons niet doodt, maakt ons sterker’

Friedrich Nietzsche

In de 18e eeuw legde Adam Smith onze basis voor economische wetenschappen. Hij introduceerde ons zijn theorie van de onzichtbare hand. 

Omdat fabrikanten op de meest kostenefficiënte manier willen produceren en consumenten producten in hun gewenste kwaliteit willen kopen voor de goedkoopste prijs, ontstaat er een optimale situatie volgens de theorie van de onzichtbare hand. In deze optimale situatie zijn vraag en aanbod perfect in balans. 

Verschillende eeuwen gingen voorbij met meer economische filosofen om ons instrumenten te verschaffen om de realiteit beter te begrijpen. Het is 2022 en we werken allemaal agile, scrum, block chain, six sigma (nou ja, deze werkt echt), enz. Het enige dat blinkt is goud in de zakenwereld.

Bedrijfstheorieën en hypes kwamen en gingen met de wind mee, maar altijd bleef het raadsel van marketing en zijn geheimen bestaan. Maar wat is marketing? Veel bedrijven lijken dit raadsel te hebben opgelost; marketing is Photoshop.

Dit kleine grapje tegen bedrijven is natuurlijk een oversimplificatie van de waarheid, maar het bevat wel een kern van waarheid. Als je mensen vraagt naar marketing en wat het inhoudt, is hun uitleg vaak alleen gericht op promotie. Dus de communicatie naar de doelgroep om zijn producten te verkopen. Mensen met een breder beeld van marketing zouden je vertellen dat het de uitvoering van de 4 P’s is; product, prijs, promotie en plaats. 

Begrijpelijk, want de marketingmix in de vorm van de 4 p’s biedt corporate mensen een krachtig concept waardoor het makkelijk hanteerbaar lijkt. Waar de marketingmix echter geen rekening mee houdt, is klantgedrag, omdat het intern georiënteerd is. Klanten worden als passief beschouwd, het opbouwen van relaties wordt buiten beschouwing gelaten en marketeers worden geacht het centrale element te zijn. 

En dat terwijl marketing bedoeld is als ‘klantgericht managen’. Adam Smith legde het goed uit; marketing is niets meer dan een spel van vraag en aanbod. De definitie van marketing is als volgt: marketing is de combinatie van alle activiteiten die nodig zijn om aan de wensen van uw klant te voldoen.

Wat willen uw klanten?

Met andere woorden; ontdek wat uw klant verlangt, zelfs als ze het niet weten, en handel ernaar. In de 20e eeuw had Henry Ford een visie om auto’s beschikbaar te maken voor het grote publiek, voor iedereen, en creëerde hij de lopende band voor de grootste kostenefficiëntie. Klanten hadden geen andere, goedkopere opties, dus de bekende Henry Ford moest zeggen: ‘klanten kunnen elke gewenste kleur voor hun Ford kiezen, zolang het maar zwart is.’ < /span>

Tenzij uw bedrijf de visie heeft om vliegtuigen of jetpacks beschikbaar te maken voor het grote publiek, blijft de noodzaak om in te spelen op de wensen van klanten. Wanneer klanten klagen, is dat een perfecte gelegenheid om meer te weten te komen over hun wensen. Of een klacht of een negatieve reactie je gevoelens kwetst, is aan jou. Maar dat wat ons niet doodt, ons laat leren, ons laat overwinnen, ons sterker maakt.  

Het geheim van marketing heeft altijd een mysterie met zich meegebracht. Je moet het raadsel ervan leren, Conan…, uh, ik bedoel cliënt. Je moet zijn discipline leren. Voor niemand – niemand in deze wereld kan je vertrouwen. Geen mannen, geen vrouwen, geen beesten. Maar marketing, marketing die je kunt vertrouwen. 

Een overzicht van de marketingmix: 4P’s of meer?; Chai Lee Goi, 2009

Strategische en operationele marketingplanning – kernstof B; Rustenburg, de Gouw, en de Geus, 2011

https://maatschappij- wetenschappen.nl/vwo/vwo-h10/3adamsmith/ 

Even een praatje maken om uw marketing te bespreken? Laten we contact opnemen om te bespreken hoe we u kunnen helpen.

Leave a Reply