fbpx Skip to main content

Jacquemus, opgericht door Simon Porte Jacquemus, heeft niet alleen de mode-industrie vernieuwd met zijn unieke ontwerpen, maar ook met zijn opvallende marketingtechnieken die de grenzen van traditionele modepromotie hebben verlegd. Een sleutelaspect van Jacquemus’ succes is het vermogen om neuromarketing te combineren met internetvirals die de aandacht van een wereldwijd publiek trekken. Hieronder verkennen we enkele van de meest effectieve neuromarketingtechnieken die Jacquemus heeft toegepast, inclusief recente virale stunts die het merk nog meer in de schijnwerpers hebben gezet.

Emotionele Connectie Versterkt door Virale Content

Jacquemus’ meesterschap in visuele storytelling wordt versterkt door zijn gebruik van virale internetstunts. Een recent voorbeeld is een TikTok-video waarin de populaire Bambino tassen van Jacquemus op kleine wieltjes door de straten van Parijs rijden. Dit acht seconden durende filmpje, gemaakt door 3D-kunstenaar Ian Padgham, leidde tot wel 15 miljoen weergaven. Dit soort speelse en innovatieve presentaties verhoogt niet alleen de betrokkenheid op sociale media, maar versterkt ook de emotionele band met het merk door een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid te creëren.

Jacquemus’ Bambino Campagne op TikTok

Schaarste en Exclusiviteit

Een andere neuromarketingstrategie die Jacquemus vaak toepast is het creëren van schaarste door middel van limited edition collecties en exclusieve releases. Deze tactiek speelt in op de basispsychologie van consumenten; producten die als zeldzaam worden ervaren, worden waardevoller geacht. Dit gevoel van exclusiviteit wordt versterkt door Jacquemus’ modeshows op unieke locaties, zoals een gigantisch lavendelveld in Zuid-Frankrijk, die een spectaculaire achtergrond bieden en wereldwijd media-aandacht trekken.

Tiende Jubileum show in Zuid-Frankrijk

Klassieke Conditionering: Het Gebruik van Beroemdheden

Jacquemus past effectief klassieke conditionering toe in zijn marketingstrategie door populaire beroemdheden zoals Kylie Jenner, Gigi Hadid, en Aaron Piper regelmatig in te zetten. Deze beroemdheden worden gebruikt als een nieuwe stimulus die consequent wordt gekoppeld aan het merk, wat bij consumenten een automatische en positieve reactie teweegbrengt. Dit proces versterkt de associatie van Jacquemus met luxe, glamour en sociaal prestige. Door deze beroemdheden te tonen in campagnes, op modeshows en op sociale media, bouwt Jacquemus niet alleen aan merkherkenning, maar ook aan een emotionele connectie met het publiek.

De herhaling van deze zichtbaarheid maakt dat het merk wordt gezien als zowel modieus als toegankelijk, en versterkt het imago van een exclusieve, begeerlijke levensstijl. Jacquemus benut zo de kracht van herhaling en de invloed van beroemdheden om een sterke merkloyaliteit en een duidelijke sociale identiteit te creëren, waardoor consumenten zich niet alleen aangetrokken voelen tot de producten, maar ook tot de levensstijl die het merk vertegenwoordigt.

Het Gebruik van Beroemdheden op de Instagram van Jacquemus

Country of Origin Effect

Jacquemus benut het ‘Country of Origin’-effect op een subtiele en persoonlijke manier door zijn Franse roots prominent in zijn branding te verwerken. Op zijn Instagram-biografie introduceert Simon Porte Jacquemus zichzelf in het Frans, met een persoonlijke noot waarin hij zegt: “Ik heet Simon Porte Jacquemus, ik hou van blauw en wit, strepen, de zon, fruit, het leven, poëzie, Marseille en de jaren 80.” Deze benadering versterkt niet alleen zijn identiteit als Franse ontwerper, maar roept ook associaties op met de kwaliteit en het vakmanschap waar Frankrijk bekend om staat.

Bovendien, zelfs op de Nederlandse versie van de website, behouden de producten Franse benamingen zoals “Le Pantalon”, wat het imago van het merk als inherent Frans verder versterkt en bijdraagt aan de allure van het merk. Deze strategie speelt in op de emoties en percepties van de consument, waarbij de Franse oorsprong een sleutelrol speelt in het aantrekken en behouden van een wereldwijd publiek.

Neurowetenschap achter Country of Origin Effect

De neurowetenschappelijke basis van het ‘Country of Origin’-effect toont aan hoe associaties met een bepaald land, zoals Frankrijk in het geval van Jacquemus, de perceptie van luxe en kwaliteit beïnvloeden. Zodra consumenten de Franse connectie zien in de producten van Jacquemus, worden er specifieke neurale paden in hun brein geactiveerd die verbonden zijn met positieve emoties en de perceptie van hoge kwaliteit. De amygdala, verantwoordelijk voor het reguleren van emotionele reacties, samen met de prefrontale cortex, die de besluitvorming beheert, beoordelen deze producten als wenselijker vanwege hun Franse herkomst. Jacquemus’ strategisch gebruik van culturele en geografische identiteit in zijn marketing bevordert niet alleen de verkoop, maar versterkt ook de merkloyaliteit en bouwt een diepere emotionele connectie met zijn publiek op.

Jacquemus’ Instagram Biografie

Online Onzekerheden Wegnemen

Jacquemus maakt slim gebruik van neuromarketingtechnieken om online onzekerheden bij consumenten weg te nemen en vertrouwen op te bouwen. Een van de manieren waarop ze dit doen, is door uitgebreide informatie te verstrekken op hun website, zoals alle verzendinformatie, veel gestelde vragen, betaalmethoden, en retour- en ruilbeleid. Door deze details transparant en gemakkelijk toegankelijk te maken, verminderen ze de onzekerheid bij potentiële klanten en vergroten ze het vertrouwen in hun merk.

Bovendien biedt Jacquemus ook fysieke winkellocaties, een contactnummer en garanties aan, wat bijdraagt aan het creëren van een gevoel van veiligheid en betrouwbaarheid bij consumenten. Door een combinatie van online en offline aanwezigheid en het aanbieden van uitgebreide klantenondersteuning, toont Jacquemus zijn toewijding om klanten te helpen en tevreden te stellen. Dit versterkt niet alleen de merkloyaliteit, maar moedigt ook potentiële klanten aan om met vertrouwen aankopen te doen bij Jacquemus.

Afsluiting

Dit zijn nog maar enkele van de vele neuromarketingtechnieken die Jacquemus toepast. Door de combinatie van innovatieve strategieën, zoals het creëren van virale content, het benutten van klassieke conditionering met beroemdheden, het ‘Country of Origin’-effect en het wegnemen van online onzekerheden, heeft Jacquemus niet alleen de grenzen van traditionele modepromotie verlegd, maar ook een wereldwijd publiek aangetrokken en een sterke emotionele connectie met zijn merk opgebouwd. Deze doordachte benadering van marketing heeft niet alleen bijgedragen aan het succes van Jacquemus in de mode-industrie, maar heeft ook de standaard gezet voor hoe merken neuromarketing kunnen gebruiken om een blijvende impact te creëren.

Wil je meer weten over hoe deze strategieën ook jouw onderneming kunnen helpen groeien? Neem dan contact op met Ruben via onze website! Samen kunnen we de volgende stap zetten naar jouw zakelijk succes!