fbpx Skip to main content

Een huishouden zonder Netflix? Dat is moeilijk om voor te stellen.

Met meer dan 125 miljoen abonnees in meer dan 190 landen zorgt Netflix dagelijks voor honderden annuleringen van klassieke kabel- of satelliettelevisie. Het heeft niet alleen de tv vervangen, maar ook de manier waarop we media consumeren.

Dankzij een succesvolle marketingstrategie is Netflix onmisbaar geworden in ons dagelijkse leven. Maar met welke doelstellingen en welke juiste kanalen heeft Netflix een goede afstemming kunnen maken? In deze blog gaan we dieper in op het succesverhaal, de digitale marketingstrategieën en de marketingdoelstellingen van Netflix.

Het begin van Netflix

In 1997 begon Netflix als een bedrijf dat dvd’s per post verhuurde. Het jaar daarop werd het abonnementsmodel geïntroduceerd. En bijna een decennium later begon het bedrijf met het streamen van video, waardoor de manier waarop we naar content kijken drastisch veranderde.

Netflix is een van de grootste distributeurs en producenten van online video’s in Hollywood. Ze zijn een productieve wereldwijde verhalenverteller. Dat is altijd centraal gebleven in hun effectieve marketingstrategie. De onderneming is echter niet op slag succesvol geworden. Dus hoe slaagde Netflix erin om van een dvd-verhuurbedrijf uit te groeien tot een wereldwijde speler op het gebied van videostreaming?

Kijkgedrag voorspellen

Al snel toen Netflix populair werd, had het bedrijf de ‘wachtrij’ functie beschikbaar gemaakt. Netflix gebruikers konden een rij maken van films en series die ze in de toekomst wilden bekijken, maar waar ze op dat moment geen tijd voor hadden. Op deze manier kon Netflix hen eraan herinneren als ze wel tijd hadden.

Netflix ontdekte echter iets vreemds in de data. Gebruikers vulden hun wachtrijen met veel films en series die ze wilden bekijken en bouwden enthousiast hun wachtrij op. Maar wanneer ze dagen later aan deze films en series werden herinnerd, klikten ze zelden.

Wat kan het probleem zijn? Het is tenslotte de gebruiker die die films wilde bekijken, dus waarom zouden ze dat niet willen kijken wanneer ze eraan herinnerd werden. Je zou namelijk denken dat een melding met een herinnering van toegevoegde waarde zou zijn voor de gebruikers. Een goed antwoord op deze puzzel was verborgen in een van de eigenaardigheden van het menselijk gedrag.

Het is een algemene menselijke neiging dat wanneer we onszelf visualiseren in de toekomst we dit doen met de bedoeling om onze eigenwaarde te vergroten. Wie wil ik morgen zijn? Ik wil de allerbeste versie van mezelf zijn. Maar als morgen voor de deur staat, val je toch terug op films en series die niet in je wachtrij staan. Een voorbeeld dit gedrag is het beslissen van goede voornemen met Nieuwjaar. Deze insight is een essentieel onderdeel geworden van de strategische marketing van Netflix.

De kracht van data en personalisatie

Op de eerste dag van het nieuwe jaar beloven we onszelf nieuwe goede gewoontes aan te leren en slechte gewoonten achter ons te laten. Na enige tijd vervallen we vaak weer in onze oude patronen.

Toen Netflix aan gebruikers vroeg welke films ze over een paar dagen wilden bekijken, vulden de rijen zich met ambitieuze, elitaire en intellectuele films. Denk aan documentaires over de Tweede Wereldoorlog, serieuze buitenlandse films of biografieën.

Echter, een paar dagen later willen ze vaak naar dezelfde soort films kijken die ze gewoonlijk kijken, zoals komedies of romantische films. Mensen liegen voortdurend tegen zichzelf, maken plannen en voornemens, maar komen hier (onbewust) op terug.

Netflix besloot om bestaande klanten niet langer te vragen wat ze in de toekomst wilden zien. In plaats daarvan begonnen ze een nieuw model te bouwen op basis van miljoenen klikken en weergaven van vergelijkbare klanten.

Het bedrijf gebruikte data om te bepalen wat de beste keuze is voor de consument. Uiteindelijk weten algoritmen vaak beter waarop jij zal klikken dan jijzelf. Netflix begon zijn gebruikers te begroeten met voorgestelde filmlijsten die niet waren gebaseerd op wat ze beweerden leuk te vinden, maar op wat de gegevens aangaven dat ze waarschijnlijk zouden zien.

Het resultaat?

Klanten bezochten Netflix vaker en keken weer meer films.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Vertrouw niet blindelings op wat mensen zeggen, maar kijk naar hun gedrag. Met behulp van de nieuwste technologie is Netflix doelen gaat meten en op basis van data wijzigingen gebracht aan hun marketingstrategieën.

Effectieve marketingstrategie

Een essentieel aspect van het succes van Netflix is de voortdurende focus op innovatie en technologie. Het bedrijf heeft altijd voorop gelopen t.o.v. concurrenten met het integreren van geavanceerde technologieën. Dit delen ze om hun producten en diensten, gebruikerservaring en marketingdoelstellingen te verbeteren.

Van het gebruik van kunstmatige intelligentie om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen tot het optimaliseren van de streamingkwaliteit voor verschillende apparaten. Netflix blijft tot op de dag van vandaag investeren in cutting-edge technologie. Door het analyseren van grote hoeveelheden data, kan Netflix inzichten verkrijgen in kijkgedrag, voorkeuren en trends van zijn gebruikers. Dit stelt hen in staat om content te produceren die aansluit bij de interesses van specifieke doelgroepen.

Bovendien heeft Netflix geëxperimenteerd met interactieve content. Hierdoor kunnen kijkers keuzes maken in het verhaalverloop, wat een geheel nieuwe dimensie aan entertainment toevoegt. Een bekend voorbeeld hiervan is de interactieve film “Black Mirror: Bandersnatch”. Kijkers kunnen tijdens het kijken van de film beslissingen nemen die de uitkomst van het verhaal beïnvloeden.

Door voortdurend te innoveren en gebruik te maken van de nieuwste technologieën, heeft Netflix zichzelf gepositioneerd als een pionier in de entertainmentindustrie. Dit heeft niet alleen geleid tot een loyale gebruikersbasis, maar ook tot een enorme voorsprong op concurrenten.

Ga naar ”De succesvolle marketingstrategie van Netflix” om direct meer te lezen over de verschillende marketingstrategieën die Netflix heeft toegepast.

Sociale impact en verantwoordelijkheid

Naast zijn invloed op de entertainmentindustrie, heeft Netflix ook een belangrijke sociale impact gehad. Het platform heeft kansen gecreëerd voor nieuwe talenten en gevarieerde verhalen vanuit de hele wereld naar het publiek gebracht. Met een wereldwijd bereik heeft Netflix een platform geboden aan makers en acteurs van verschillende culturen en achtergronden. Dit heeft geleid tot een grotere representatie van diversiteit in films en series, wat op zijn beurt heeft bijgedragen aan een meer inclusieve en gevarieerde entertainmentindustrie.

Bovendien heeft Netflix zich ingezet voor diversiteit en inclusie, zowel voor als achter de camera. Het bedrijf heeft actief stappen ondernomen om meer vrouwen en mensen van kleur te betrekken bij de productie van content. Door zich bewust te zijn van het belang van representatie en inclusie, heeft Netflix niet alleen een positieve impact op de industrie, maar ook op de maatschappij als geheel.

Daarnaast heeft Netflix maatschappelijke kwesties aangekaart in zijn originele content. Door belangrijke thema’s aan te kaarten, zoals gendergelijkheid, milieubewustzijn en sociaal onrecht, heeft Netflix zijn platform gebruikt om bewustzijn te creëren en discussies aan te moedigen. Dit toont aan dat het bedrijf verder kijkt dan alleen entertainment en erkent dat het een rol speelt in het beïnvloeden van het bewustzijn en de perceptie van het publiek.

Verder heeft Netflix stappen gezet om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen door duurzamere technologieën te gebruiken. Met miljoenen gebruikers die dagelijks naar content streamen, heeft het bedrijf gewerkt aan het verminderen van de energieconsumptie en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Als een voorloper in de entertainmentwereld, zet Netflix zich actief in om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn invloed op de samenleving en het milieu. Ze pakken maatschappelijke kwesties aan en omarmen duurzame praktijken. Hiermee toont Netflix aan dat het een bedrijf is dat zich bewust is van zijn rol en impact, en bereid is om bij te dragen aan positieve veranderingen.

De succesvolle marketingstrategie van Netflix

De indrukwekkende groei van Netflix is niet alleen te danken aan zijn technologische innovaties, maar ook aan zijn verschillende soorten marketingstrategieën. Het bedrijf heeft een aantal tactieken en methoden toegepast om zijn merk te versterken, zijn klantenbestand te vergroten en zich te onderscheiden van concurrenten.

Lees hier meer over de sterke marketingstrategie van Netflix:

  1. Gepersonaliseerde aanbevelingen: Een van de meest opvallende aspecten van de marketing van Netflix is het gebruik van gepersonaliseerde aanbevelingen. Door gebruik te maken van geavanceerde algoritmen en data-analyse, kan Netflix nauwkeurig voorspellen welke content zijn gebruikers het meest waarschijnlijk zullen waarderen. Hierdoor krijgen gebruikers een op maat gemaakte kijkervaring, wat leidt tot meer tevredenheid en betrokkenheid.

Het algoritme analyseert het kijkgedrag, de voorkeuren en de interacties van elke gebruiker om een profiel te creëren. Op basis van dit profiel worden vervolgens aanbevelingen gedaan voor andere films en series die mogelijk interessant zijn voor de gebruiker. Dit stelt Netflix in staat om content te promoten op een manier die specifiek is afgestemd op de individuele kijker, wat resulteert in een hogere retentie en een grotere kans op het bekijken van meer content.

Het resultaat?

De gebruiker is eerder geneigd om een aanbeveling te kijken dan een eerder opgeslagen film of serie.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Met een strategisch marketingplan en data kan je de volgende stap in de customer journey voorspellen.

  1. Contentmarketing en branding: Een andere krachtige strategie van Netflix is de nadruk op contentmarketing en branding. Het bedrijf heeft een uitgebreide catalogus van originele content, die zorgvuldig wordt geproduceerd en geselecteerd om te voldoen aan de diverse smaken van zijn wereldwijde publiek. Door te investeren in exclusieve content en grote namen aan te trekken voor zijn films en series, heeft Netflix zijn merk gepositioneerd. De toegevoegde waarde van Netflix is daardoor dat ze hoogwaardige, boeiende en innovatieve entertainment bieden.

Het merk Netflix wordt geassocieerd met binge-watching, on-demand gemak en uitstekende kwaliteit, wat een sterke aantrekkingskracht heeft op potentiële abonnees. Het bedrijf heeft consequent gewerkt aan het versterken van zijn merkimago door middel van effectieve marketingcampagnes, partnerships met influencers en evenementen. Dit heeft bijgedragen aan het opbouwen van een sterke merkloyaliteit. In combinatie met het gebruik van sociale kanalen hebben ze de naamsbekendheid van Netflix wereldwijd vergroot.

Het resultaat?

Met unieke content heeft Netflix snel veel potentiële klanten kunnen bereiken en binden met het merk.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Exclusieve content is een uniek onderdeel voor de succesvolle marketingstrategie.

  1. Geografische en taalgerichte marketing: Om een wereldwijd publiek te bereiken, heeft Netflix zich aangepast aan de lokale culturele en taalkundige nuances van verschillende markten. Het bedrijf biedt content aan in verschillende talen, inclusief ondertitels en nasynchronisatie, om de kijkervaring voor gebruikers uit diverse landen te verbeteren. Door zijn aanbod af te stemmen op de specifieke behoeften van elk land, heeft Netflix een sterke positie verworven in internationale markten. Bovendien heeft Netflix regionale marketingstrategieën toegepast om specifieke doelgroepen te targeten.

Het resultaat?

Door gebruik te maken van lokale influencers, sociale media en evenementen, heeft het bedrijf een diepere betrokkenheid bij lokale gemeenschappen gecreëerd en een groter aantal abonnees aangetrokken.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Geografie en communicatie zijn cruciaal om op duurzame wijze nieuwe markten toe te treden.

  1. Innovatieve campagnes en virale marketing: Netflix heeft ook indrukwekkende campagnes gelanceerd om buzz te genereren en zijn content te promoten. Het bedrijf heeft geleerd hoe het gebruik moet maken van de kracht van sociale media en virale marketing om interesse te wekken voor nieuwe releases en originele content. Van interactieve teasers en trailers tot achter-de-schermen content, Netflix heeft manieren gevonden om zijn publiek te betrekken en ze te enthousiasmeren voor aankomende films en series.

Een opvallend voorbeeld hiervan is de marketingcampagne voor de serie “Stranger Things”. Netflix gebruikte nostalgische beelden en geheimzinnige aanwijzingen om nieuwsgierigheid te wekken en het publiek te betrekken bij het mysterie van de serie. Door slim gebruik te maken van sociale media en online platforms, creëerde Netflix een virale buzz rond de serie, wat leidde tot een enorme populariteit en een loyale fanbase.

Het resultaat?

Door het gebruik van social platforms, zoals Instagram, YouTube en TikTok, heeft Netflix in de awareness fase zowel de niche doelgroepen als de massa kunnen bereiken.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Een goede marketingstrategie bestaat uit het gebruik van sociale platforms voor organisch posten en betaalde advertenties. Zo bouw je niet alleen naamsbekendheid op, maar kan je ook een groter publiek bereiken.

  1. Gratis proefperiode en flexibele abonnementen: Netflix heeft een slimme benadering toegepast als het gaat om het werven van nieuwe abonnees. Het bedrijf biedt een gratis proefperiode aan nieuwe gebruikers, waardoor ze de dienst zonder kosten kunnen uitproberen voordat ze zich abonneren. Dit geeft potentiële abonnees de mogelijkheid om te ervaren wat Netflix te bieden heeft, wat hen kan overtuigen om na de proefperiode een betalend lid te worden.

Daarnaast heeft Netflix verschillende abonnementsniveaus geïntroduceerd, variërend in prijs en functies. Hierdoor kunnen gebruikers een abonnement kiezen dat het beste bij hun behoeften past, waardoor ze zich meer verbonden voelen met het merk.

Het resultaat?

De flexibele en toegankelijke abonnementsstructuur heeft bijgedragen aan het vergroten van de klantenbasis en het bevorderen van langdurige klantrelaties.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Mensen moeten eerst kennismaken met jouw product, dienst of bedrijf. Pas jouw digitale marketingstrategie hierop aan en dan worden jouw leads vanzelf fans.

  1. Customer engagement en interactie: Netflix begrijpt het belang van het betrekken van zijn klanten en investeert in effectieve customer engagement-strategieën. Het platform moedigt kijkers aan om content te beoordelen, recensies achter te laten en content te delen met vrienden en familie. Hierdoor ontstaat er een gemeenschap van fanatieke kijken die hun ervaringen delen en anderen inspireren om nieuwe content te ontdekken.

Bovendien maakt Netflix gebruik van e-mailmarketing om gebruikers op de hoogte te houden van nieuwe releases, aanbevelingen en speciale aanbiedingen.

Het resultaat?

Door gepersonaliseerde nieuwsbrieven en meldingen te versturen, blijft Netflix top-of-mind bij zijn klanten en stimuleert het herhaalde interacties.

Welke les kunnen we hieruit trekken?

Een succesvolle strategie is omnichannel. Jij bent er verantwoordelijk voor om top-of-mind te blijven bij jouw klanten. Een gemakkelijke manier om extra contactmomenten met jouw klanten te creëren is e-mailmarketing.

Learnings van deze marketing strategie

Netflix is niet alleen een pionier geworden in de entertainmentindustrie, maar ook een marketingfenomeen. Ze omarmen data-analyse, bieden gepersonaliseerde aanbevelingen, innoveren met technologie en focussen op branding en customer engagement. Het hebben van deze marketingstrategie essentieel voor Netflix. Zo hebben ze een unieke positie verworven in de wereldwijde markt voor videostreaming.

Het succesverhaal van Netflix biedt waardevolle lessen voor marketeers in alle sectoren. Het benadrukt het belang van data-gedreven marketing, waarbij klantgedrag centraal staat bij het nemen van beslissingen. Daarnaast toont deze marketing strategie de kracht van merkwaarde en storytelling aan. Dit resulteert in het feit dat consumenten zich verbonden voelen met een merk en uiteindelijk trouwe klanten worden.

Bovendien laat Netflix zien hoe het belangrijk is om voortdurend te innoveren en gebruik te maken van technologie om de concurrentie voor te blijven. Het succes van Netflix is een resultaat van een doordachte marketing strategie, waarbij het bedrijf erin is geslaagd om zijn merk te positioneren als een onmisbaar onderdeel van het moderne entertainmentlandschap.

Marketeers kunnen veel leren van het succes van Netflix. Door klantgericht te denken, data te analyseren en creatieve marketingcampagnes te bedenken, kan je merken en bedrijven naar nieuwe hoogten tillen. Netflix heeft de lat hoog gelegd in de marketingwereld, en het is aan ons om deze uitdaging aan te gaan en onze eigen successen te behalen. Dus laten we Netflix als inspiratiebron nemen en onze marketingstrategieën naar een hoger niveau tillen, terwijl we streven naar het veroveren van onze eigen wereldmarkt.

Twijfel je over de belangrijkste communicatiekanalen of belangrijkste marketingstrategieën? Geen zorgen, daar zijn onze Manifyers voor.

Ga in gesprek met onze marketingexperts om een duidelijke marketingstrategie op te stellen voor jouw product of de dienst. In eerste instantie kijken we samen naar jouw doelstellingen, huidige digitale marketing en de kansen om jouw bedrijf te helpen groeien. Samen kijken we naar de beste manieren om jouw marketingdoelen te behalen!

Leave a Reply