fbpx Skip to main content

Neuromarketing, een boeiend vakgebied waar marketing en neuro-wetenschap elkaar ontmoeten, biedt diepe inzichten in hoe consumenten beslissingen nemen en hoe bedrijven hierop kunnen inspelen. Deze blogpost duikt in de technieken om (on)bewuste aandacht te sturen, gebaseerd op neuromarketingtheorieën. We verkennen zowel top-down als bottom-up aandacht en bespreken praktische toepassingen om je marketingstrategieën te optimaliseren.

De Wetenschap Achter Aandacht

Voordat we de technieken bespreken, is het belangrijk om te begrijpen hoe aandacht werkt. Aandacht kan grofweg worden onderverdeeld in twee categorieën: top-down en bottom-up.

 • Top-Down Aandacht (doelgericht): Dit type aandacht wordt bewust gestuurd door onze doelen en intenties. Wanneer een klant bijvoorbeeld specifiek op zoek is naar een nieuwe laptop, richt hij zijn aandacht doelgericht op advertenties en informatie over laptops.
 • Bottom-Up Aandacht (onbewust): Dit type aandacht wordt automatisch getrokken door opvallende stimuli in onze omgeving. Dit kan variëren van felle kleuren tot bewegende objecten. Deze onbewuste aandacht is vaak krachtiger omdat het ons overvalt zonder dat we er controle over hebben.

De Kracht van Afwijking: Hoe je Opvalt in een Drukke Wereld

In een wereld waar consumenten dagelijks worden overspoeld met duizenden prikkels, is het cruciaal om op te vallen. Neuromarketing biedt diverse technieken om visueel op te vallen door afwijking, gebaseerd op het principe dat onze hersenen automatisch worden aangetrokken door dingen die anders zijn.

Vorm: Breek de Monotonie

Onze hersenen zijn getraind om patronen te herkennen en afwijkingen in die patronen op te merken. Dit kan je benutten door gebruik te maken van verschillende vormen in je ontwerpen.

 • Gebruik een andere vorm: Stel je een website voor vol rechthoekige knoppen, maar één knop is rond. Deze knop zal onmiddellijk de aandacht trekken omdat hij afwijkt van de rest. Dit kan effectief zijn voor belangrijke call-to-actions (CTA’s) die je wilt benadrukken.

Grootte: Het Grote Spreekt aan

Een ander krachtig instrument is het gebruik van grootte om de aandacht te sturen. Grotere elementen trekken van nature meer aandacht dan kleinere.

 • Langste titel of grootste element: In een lijst met producttitels, zal de langste titel meer opvallen. Evenzo zal een groot vierkant tussen kleinere vierkanten de aandacht trekken. Dit kan strategisch worden gebruikt om de aandacht naar belangrijke informatie te leiden.

Oriëntatie: Draai het om

Een subtiele maar effectieve manier om de aandacht te trekken is door het oriëntatiepatroon te doorbreken.

 • Draai het element: Een afbeelding die een kwartslag is gedraaid ten opzichte van andere afbeeldingen op de pagina, trekt automatisch de aandacht van de kijker. Dit werkt omdat onze hersenen zich richten op wat afwijkend en onverwacht is.

Gewicht: Maak het Zwaarder

In typografie en design, het gewicht van een element kan het verschil maken tussen genegeerd worden en opgemerkt worden.

 • Dikgedrukt of andere kleuren: Teksten die dikgedrukt zijn of in een andere kleur staan, lijken belangrijker en trekken daardoor meer aandacht. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om essentiële informatie te benadrukken.

Positie: Laat het Springen

De plaatsing van elementen kan ook een significant effect hebben op waar de aandacht van de kijker naartoe gaat.

 • Uitspringende elementen: Plaats een belangrijk element net buiten de gebruikelijke lay-out of laat het uitspringen om het te laten opvallen. Dit kan een call-to-action knop zijn die net iets hoger geplaatst is dan andere knoppen op de pagina.
Gewicht: Call-to-action knoppen springen eruit

Kleur: Speel met Contrast

Kleur is een van de krachtigste hulpmiddelen om aandacht te trekken en emoties op te roepen.

 • Contrasterende kleuren: Gebruik kleuren die afsteken tegen de achtergrond of andere elementen om belangrijke informatie te markeren. Dit kan helpen om bijvoorbeeld een kortingsaanbieding of een nieuwe productlancering op te laten vallen.

Stijl: Breek de Standaard

Ten slotte kan stijl een groot verschil maken in hoe aandacht wordt getrokken en vastgehouden.

 • Andere lettertypes of stijlen: Het gebruik van een uniek lettertype of een opvallende stijl kan helpen om bepaalde elementen te onderscheiden van de rest. Een handgetekende pijl in een lijst met standaardpijlen trekt bijvoorbeeld direct de aandacht.
Stijl: ‘SALE’ in een ander lettertype bij bol.
Oriëntatie: ‘Hoge korting’ sticker

Diepte en Beweging: Creëer Dynamiek

Naast afwijkingen in vorm, grootte, en kleur, kunnen diepte en beweging ook krachtige manieren zijn om aandacht te trekken.

Diepte: Voeg Dimensie toe

Door diepte en schaduwen toe te voegen aan je ontwerpen, kun je elementen naar voren laten springen en meer visuele interesse creëren.

 • Diepte creëren: Bijvoorbeeld, door schaduwen achter een productafbeelding toe te voegen, lijkt het alsof het product naar voren komt, wat de aandacht van de kijker trekt.

Beweging: Dynamiek in Beeld

Beweging trekt automatisch onze aandacht. Dit komt omdat bewegende objecten potentieel belangrijke informatie kunnen bevatten, zoals een dreiging of een beloning.

 • Animerende elementen: Een subtiele animatie, zoals een knop die van kleur verandert of een afbeelding die lichtjes beweegt, kan helpen om de aandacht vast te houden. Zorg wel dat het niet te afleidend wordt.

Menselijke Elementen: De Kracht van Empathie

Mensen hebben een natuurlijke neiging om andere mensen te bekijken. Dit instinct kun je gebruiken in je marketing.gezelli

Gezichten en Lichamen: Menselijke Connecties

Het gebruik van menselijke gezichten en lichamen kan helpen om de aandacht te trekken en een emotionele connectie te creëren.

 • Gezichten en lichamen: Een afbeelding van een lachend gezicht kan bijvoorbeeld helpen om positieve emoties op te roepen en de aandacht te vestigen op je product. Let wel op dat de menselijke elementen niet te veel aandacht afleiden van je product.
Empathie wekken: IKEA advertentie

Gaze Cues: Richt de Blik

De richting waarin mensen in je afbeeldingen kijken, kan ook de kijkrichting van je publiek sturen.

 • Gaze cues: Laat mensen in je afbeeldingen naar je product kijken of wijzen naar belangrijke informatie. Dit stuurt onbewust de blik van de kijker naar het gewenste focuspunt.
Gaze Cue: De tekst aan de rechterkant wordt meer gelezen

Aanwijzingen en Nieuwsgierigheid

Aanwijzingen zoals pijlen en lijnen kunnen effectief zijn om de aandacht te sturen en nieuwsgierigheid te wekken.

Sturen Van Aandacht

Visuele aanwijzingen kunnen helpen om de aandacht van je publiek naar specifieke elementen te leiden.

 • Pijlen en lijnen: Gebruik convergerende lijnen of pijlen om de kijker naar de belangrijkste delen van je boodschap te leiden. Bijvoorbeeld, waterstromen in een afbeelding die naar een product leiden, kunnen de aandacht effectief sturen.
Aanwijzingen: Deze landingspagina voor het inhuren van artiesten gebruikt een hero-illustratie die zowel de boodschap overbrengt als de pagina aantrekkelijk maakt. De personages wijzen naar de informatie en CTA.

Nieuwsgierigheid: Speel met Verandering

Elementen die veranderen of onverwacht zijn, kunnen nieuwsgierigheid wekken en de interactie stimuleren.

 • Veranderende knoppen: Laat bijvoorbeeld je call-to-action knop subtiel van kleur veranderen terwijl de bezoeker scrollt om meer klikken te genereren. Dit houdt de aandacht vast en wekt nieuwsgierigheid op.
 • ‘Nieuw’-labels: Producten of functies markeren als ‘Nieuw’ kan nieuwsgierigheid en interesse wekken. Mensen zijn van nature nieuwsgierig naar nieuwe dingen en willen ontdekken wat het is.
 • Exit pop-ups: Gebruik exit pop-ups om bezoekers een laatste aanbieding te doen voordat ze je site verlaten. Dit kan een effectieve manier zijn om hun aandacht vast te houden en conversies te verhogen.

Conclusie

Het effectief sturen van (on)bewuste aandacht is een krachtig hulpmiddel in neuromarketing. Door bewust gebruik te maken van visuele afwijkingen, illusies van diepte en beweging, menselijke elementen en slimme aanwijzingen, kun je de aandacht van je doelgroep op de juiste plek richten. Neuromarketing biedt de tools en inzichten om je marketingstrategieën naar een hoger niveau te tillen. Experimenteer met deze technieken, pas ze aan op jouw specifieke situatie en ontdek wat het beste werkt voor jouw merk.

Wil je meer weten over het creëren van de perfecte slogan? Neem contact op met ons bij Manify Agency. Samen kunnen we een slogan ontwikkelen die niet alleen inspireert, maar ook transformeert.